Geschiedenis

Geschiedenis van het Portiershuisje

Het Portiershuisje is een onderdeel van het terrein van het Amsterdamse Olympisch Stadion. Architect Jan Wils ontwierp het geheel voor de Olympische Spelen van 1928. Naast sportwedstrijden waren er ook Olympische kunstwedstrijden. Jan Wils ontving de gouden medaille voor zijn architectuur.

Postkantoor
Oorspronkelijk was Het Portiershuisje het postkantoor voor de deelnemers en de bezoekers van de Olympische Spelen van 1928. Later werd het bewoond door de opzichter van de terreinen. Na de oorlog was dit Chris Berger, mede wereldrecordhouder op de 100 meter hardlopen in 1934. Zijn dochter Elles Berger werd bekend als stadionspeaker en later als televisiepresentatrice.

Johan Cruijff, Ed van Thijn, enz..
Enkele jaren terug dreigde Het Portiershuisje gesloopt te worden omdat het plaats moest maken voor de nieuwbouw in het Olympisch Kwartier. Vele buurtbewoners, cultuurliefhebbers en een groep prominenten waaronder Johan Cruijff, Ed van Thijn, Frank Rijkaard en John de Mol zetten zich in voor het behoud van huisje.

40 meter verplaatst
Uiteindelijk is Het Portiershuisje van de sloop gered door het in 2002 op te tillen en ruim veertig meter te verplaatsen naar de plek waar het nu staat. Vervolgens maakte Stadsherstel NV de restauratie mogelijk en herstelde het zoveel mogelijk in de oorspronkelijke stijl.

Op dit moment is Break Out gevestigd in Het Portiershuisje. Wij verhuren Het Portiershuisje als bijzondere ontmoetingsplek voor verschillende bijeenkomsten.

 

Ph vroeger met OSportiershuisje390